Kokkailua, ruokaa peurasta ja rusakosta

Nyt kun metsästyskausi peuran osalta on päättynyt ja jänisjahti jatkuu vielä viikon verran, on aika välillä syventyä riistalihan käsittelyyn ja herkutteluun pöydän ääressä.



Kastike peuranlihasta on hautumassa

Peuranlihakastike, (gluteeniton)

Nopean lisäkkeen riisin tai perunan kanssa saat peuranlihaa suikaloimalla pieniksi palasiksi ja tekemällä niistä kastikkeen. Kastike voi hautua pannulla sillä aikaa kun keität riisit tai perunat.

tarveaineet: n. 500 g peuranlihaa suikaleina, kaikki liha soveltuu
                    50-75 g voita
                    1-2 sipulia
                    1 porkkana hyvin ohuita siivuina tai raasteena
                    1 rkl riistamaustetta
                    valkosipulijauhetta tai puristettu valkosipulin kynsi
                    jauhettua paprikaa
                    suola
                    mustapippuria tai pippurisekoitusta
                    1 rkl hunajaa, siirappia tai sokeria
                    1 rkl tattarijauhoa
                    2 gluteenitonta jauhoseosta
                    kiehuvaa vettä
                    (tilkka punaviiniä tai pippuriruokakermaa)

Pilkotaan lihat pieniksi palasiksi tai siivuiksi. Kuumennetaan voi paistinpannulla ja lisätään siihen hienoksi pilkottu sipuli ja lihasuikaleet. Ruskistetaan sipuli ja lihat. Lisätään hienoksi siivutetut porkkanapalaset, mausteet ja jauhot. Lisätään kuuma vesi. Annetaan hautua pannulla sillä aikaa kun perunat,spaghetti tai riisi keitetään. Tarkistetaan maku ja lisätään mausteita tai halutessa tilkka punaviiniä tai pippuriruokakermaa. Älä kuitenkaan peitä hienoa riistan makua liiallisella maustamisella.  Peurasta voi tehdä myös käristyksen samoin kuin hirvestä tai porosta.


Rusakko 


Paistettua jäniksen filettä, tällä kertaa rusakosta

Olen tehnyt sopimuksen jänisten ja rusakoiden kanssa: jos ne malttavat olla syömättä minun puutarhasta pensaita ja omenapuita, niin minä en syö niitä. Sopimusrikkomus tapahtui muutaman vuoden vuoden rinnakkaiselon jälkeen, puutarhassa oli nakerrettu, niin minäkin säntäsin jahtiin suu mutrussa ja otsa kurtussa harmitellen syötyjä omenapuita. Sotajulistus oli annettu ja tällä kertaa tuli saalistakin monen tyhjän reissun jälkeen. Varsinaista lähiruokaa.

Rusakon suolistamisen jälkeen piti se nylkeä. Katkaisimme nahan puolesta väliä poikki ja vesimme nahan "tuppeen" etu- ja takajalkoihin päin. Se meni siististi, karvoja tullut lihoihin. Rusakko pilkottiin; koivet erikseen ja selkä/kylkipalat pariin osaan. Irrottelin selkäfileet (ulkofileet) ja sisäfileet erikseen. Koivet laitan kuin broilerinkoivet, mutta nyt heti valmistetaan fileet. Rusakosta saa isot fileet kahdelle hengelle vähintään.

Tarveaineet: fileitä 
                     voita
                     riistamaustetta
                     suolaa
                     mustapippuria
                     (valkosipulijauhetta tai tuoretta valkosipulia maun mukaan)

Paistinpannulla kuumennetaan voi kuumaksi ja fileet paistetaan kuumalla pannulla nopeasti ruskistaen ympäriinsä. Pienennetään lämpöä, maustetaan fileet ja paistetaan fileet meheviksi.
Älä paahda liikaa niitä, mutta maun mukaan kypsennä niitä hetki. Lisäkkeenä voit tarjota vihreää salaattia, perunaa tai riisiä. Jos haluat herkutella, niin uuniperunat tai valkosipuli-kermaperunat maistuvat jänisfileen kanssa. Voit valmistaa fileet myös ruskistamisen jälkeen uunissa ja sillä aikaa valmistaa kastikkeen pannulla.

Kastikkeeseen: voita, sipulia, suolaa, tattarijauhoa, gluteenitonta jauhoseosta, vettä, punaviiniä tai kahvia, hunajaa tai sokeria

Lisää tarvittaessa vähän voita ja ruskista siinä vähän hienoksi silputtua sipulia, vähän jauhoja, gluteenittomaan vaihtoehtoon soveltuu tattarijauhon ja gluteenittoman jauhoseoksen yhdistelmä. Nesteenä kastikkeessa voi käyttää vettä ja mausteena kahvia tai punaviiniä. Kastikkeen voi maustaa lusikallisella hunajaa. Lämpimästi muistelen aina tässä kohtaa entistä työkaveriani, joka on tuonut minulle aikoinaan purkillisen mandariininkukkahunajaa. 

Fileet tuli syötyä niin nopeasti, että niitä ei ehtinyt jäädä valokuviin yhtään kappaletta, kun ne menivät "tuulensuojaan". 

Jälkiruokana kunnon aterian jälkeen soveltuu vaikka mansikka-karpalokiisseli tai mustikka-mansikka-vadelmakiisseli. Toivottavasti tästä on vinkkiä myös Sinulle kokkaamiseen.









Kommentit

Lähetä kommentti