Virolahti

Luontoihmisen ja historiasta kiinnostuneen monipuolinen kohde: 

Virolahti, Suomen kaakkoisin kunta Suomenlahden rannalla

Virolahti sijaitsee Suomen kaakkoisimmassa kulmassa Suomenlahden rannalla.
Alueella on varsin värikäs historia. Nykyisin tämä äkkiseltään rauhallisen oloinen kunta pitää sisällään mielenkiintoisia asioita, varsinkin luonnosta ja retkeilystä kiinnostuneelle. 

Keväisin Virolahden yli kaartaa tuhansien arktisten lintulajien muutto kohti Jäämerta. Suomenlahden rannalta ja peltolakioilta on minusta mielenkiintoista seurata lentävien sekä lepäävien lintujen muuttoa kohti pohjoisia pesimäalueita. Leerviikin alueella järjestetään keväisin Arktika-päivät toukokuun puolivälissä, jossa on helppo tutustua lukuisten asiantuntijoiden opastuksella lintumaailmaan ja sen salaisuuksiin. Lintujen tarkkailuun kunnan alueelta löytyy useita lintutorneja, joista muuttoa on helppo seurata. Ota mukaan kiikarit ja kamera.

Leerviikistä Suomenlahdelle Arktika-päivillä 2018


Sijaintinsa takia ja Laatokan lehtoalueen vaikutuksen johdosta Virolahdella  on runsas ja monipuolinen perhoskanta. Luontotyyppeinä Virolahdelta löytyy rannikon karuja kivikoita, matalaa rantamännikköä, lehtolaikkuja ja kaikkea siltä väliltä. Aikoinaan merenrannat ovat ulottuneet kauas nykyiseen sisämaahan ja monien kylien alueella pellot ovat vanhalla merenpohjalla. 

Salpalinja - Suomen suurin yksittäinen rakennushanke lähtee Suomenlahdelta ja etenee kohti Sallaa. Puolustuksellisesti tärkeimmissä kohdissa tämä linnoitteiden ja panssaritorjuntaesteiden rakennelma näkyy edelleenkin luonnossa. Siihen voi tutustua hyvin vierailemalla Bunkkerimuseolla ja omatoimisesti retkeilemällä luontoon merkittyä reittiä myöten. Vaellukselle voi lähteä vaikka Ravijoelta, nykyiseltä Harjun Oppimiskeskukselta kohti Ala-Pihlajassa sijaitsevaa Bunkkerimuseota ja sieltä edelleen Säkäjärvelle Soikonvuoren luolan kautta Pyyhinlammelle, jossa kesäaikaan voi pulahtaa viileään lampeen uimaan tai keittää nokipannukahvit nuotiolla. Talvella voi kairata vaikka pilkkiavannon houkutellakseen ahvenia särpimeksi. Mikäli kuntoa ja intoa riittää, reitti jatkuu kohti Miehikkälää ja Luumäkeä.

Virolahdella, Vaalimaan kylässä Venäjän rajalla toimii yksi tärkeimmistä ja vilkkaimmista rajanylityspaikoista itään. Vaalimaalla on myös  tänä vuonna avattu  Suomen suurin merkkiliikkeiden Outlet-kauppakeskus Zsar. 

Historiallisesti tunnettuja kohteita ovat mm. Pyterlahden vanhat kivilouhokset, josta on louhittu Pietariin Iisakin kirkon 48 graniittipylvästä sekä Aleksanteri I:n muistomerkin monoliitti ja jalusta. Sanonta tehdään kuin Iisakin kirkkoa, juontaa juurensa siitä, että Iisakin kirkkoa rakennettiin n. 40 vuotta. Virolahden kirkonkylässä hautausmaalla kirkon vieressä oleva vanha kivisakasti on rakennettu aikoinaan n. vuosina 1500- 1530 silloisen puukirkon viereen. Kesäsin voit hautausmaalla kuulla kuhankeittäjän laulelua. 

On minulla täältä paljon muutakin kerrottavaa. Odotellessa uusia kirjoituksia voit lähemmin voit tutustua Virolahteen mm.:





Kommentit